PÅRØRENDE TIL EN LUDOMAN
Er du pårørende til en, der spiller?
Behandlingscenter Tjele får mange henvendelser fra pårørende til ludomaner, der føler sig meget belastede af spillet, men som ikke ved, hvordan de griber situationen an. Og fordi hemmeligheder og løgne altid hører sammen med ludomani, kan det være rigtig hårdt at være pårørende til en ludoman.
Ludomaner holder ofte ting hemmeligt og bliver opfarende og irritable
Mange pårørende oplever, at ludomanen i stigende grad holder ting hemmeligt. Det kan være om, hvor han eller hun har været, hvad vedkommende har lavet, hvad penge er brugt til osv. Samtidig bliver mange ludomaner let opfarende og irritable, og som pårørende kan man godt føle, at man ”går på æggeskaller” for at undgå vredesudbrud og bebrejdelser.
Vi ser da også, at ludomani kan føre til skilsmisse, men der er mange muligheder for hjælp, og heldigvis gennemfører de fleste ludomaner behandling med et godt resultat.
Tegn på spilleproblemer og ludomani
Spil lugter ikke, siger man – og som pårørende til en ludoman, kan det undertiden være vanskeligt at få helt fat på, hvad der foregår. Ludomaner er ofte dygtige til at ”spille spillet”, og mange pårørende fortæller, at de godt kunne mærke at, der er noget galt, men at de – i hvert fald i starten – havde svært ved at sætte fingeren på, hvad det var.
Samtidig forsøger de fleste ludomaner at forsvare deres spil – enten ved at benægte omfanget af spillet eller ved at reagere aggressivt, når man som pårørende forsøger at tale om det, og som pårørende har man ofte følelsen af, at man ikke kan komme til bunds i, hvor alvorligt problemet egentligt er.
Se film med Christian der er ludoman
Typiske kendetegn for ludomaner
Vi har nedenfor lavet en tjekliste med nogle af de typiske kendetegn for ludomaner. Mennesker er selvfølgelig forskellige, og for nogen fylder visse symptomer mere end andre – men i det store hele er det de kendetegn, vi ser hos dem, vi møder i ludomanibehandlingen.
Genkender du flere tegn og symptomer, er der en vis sandsynlighed for, at din pårørende har udviklet ludomani:
- Har konstante pengeproblemer
- Kommer med usandsynlige forklaringer, hvad angår penge
- Lyver og har hemmeligheder
- Har en meget kort lunte – og er opfarende og irritable
- Er fraværende og svær at komme i ordentlig kontakt med
- Virker stresset og rastløs
- Skjuler bankudskrifter og lønsedler
- Mister interessen for ting som vedkommende tidligere gik op i
- Har store humørsvingninger
- Låner penge og har svært ved at betale tilbage
- Lover at betale regninger – uden at gøre det
Hvordan hjælper man en ludoman?
Som pårørende må man forstå, at ludomaner ikke selv magter at stoppe spillet uanset at deres løfter om ikke at spille. Aftaler, skæld ud, trusler om skilsmisse, inddragelse af Dankort osv. løser desværre heller ikke problemet.
Derfor hjælper man en ludoman bedst ved at hjælpe ham eller hende til at gå i behandling.
Uanset om ludomaner føler sig noget presset til at starte behandling, så viser det sig, at langt de fleste bliver rigtig glade for deres behandling, når de først er kommet i gang.
Ludomani er en stærk afhængighed, og når man har udviklet ludomani, har man brug for behandling.
Uden hjælp kan man sandsynligvis godt begrænse spillet i en periode, men efter nogen tid, bliver det dagligdag igen, og så starter spillet. Det siger al erfaring.
Nogle råd til pårørende til ludomaner:
- Accepter, at ludomani er en afhængighed på linje med alkoholisme og narkomani.
- Accepter, at hverken du – eller ludomanen selv – ved egen hjælp kan få ludomanen til at holde op med at spille. Uden professionel hjælp vil perioder uden spil, blive afløst af fortsat ludomani.
- Lån ikke penge til en ludoman – heller ikke i en krise. Kun såfremt ludomanen går i behandling, og først når behandlingen er i gang, kan det komme på tale at hjælpe økonomisk.
- Fraråd venner og familie at låne penge til spilleren.
- Gør dig klart, hvad du vil og ikke vil være med til. Kend dine grænser og find modet til at stå fast.
- Stil krav om behandling – og gør dig klart hvilke konsekvenser, det har, såfremt ludomanen ikke indvilger.
- Pas på dine penge. Sørg for, at ludomanen ikke har adgang til din bank eller dit Dankort – og fjern ludomanens adgang til jeres fælles konti.
- Undgå trusler, hvis du ikke er parat til at handle på dem.
- Det er tilladt – og rigtig fornuftigt – at tale med andre om din situation. Søg hjælp og støtte hos andre – det er ikke sundt at gå med problemer alene.
- Søg professionel hjælp og støtte til dig selv, såfremt din situation virker uoverskuelig.
Et sidste råd – pas på dig selv
Som pårørende til en ludoman kan man godt føle, at spillet, løgnene, den ødelagte økonomi og frygten for fremtiden fylder det hele – og at man ikke har overskud til andet end at forsøge at mindske spillet og dets konsekvenser.
Men det er vigtigt, at du som pårørende husker på at tage vare på dine egne behov, og ikke fuldstændig glemmer dig selv.
Det gør ikke situationen bedre, hvis du selv går ned med flaget.
Så husk at se venner eller veninder, husk at gøre noget af det, som du selv synes er fornøjeligt, og mind dig selv om, at du også har ret til at have nogle positive oplevelser – og at livet ikke kun drejer sig om din pårørendes ludomani.
Her finder du vores ludomanibehandling:
Ludomanibehandling København
Vester Voldgade 96, 3
1552 København V
Ludomanibehandling Aarhus
Hack Kampmanns Plads 1
8000 Aarhus C
Ludomanibehandling Aalborg
Adelgade 2
9000 Aalborg
Ludomanibehandling Kolding
Akseltorv 6
6000 Kolding
Bor du langt væk fra vores behandlingscentre?
Har du svært ved at møde op til vores ludomanibehandling i København, Aarhus, Aalborg eller Kolding, kan du deltage i Tjeles gratis online ludomanibehandling – hvor der også er støtte og hjælp til de pårørende.