GODE RÅD TIL LUDOMANI
Råd til dig der har problemer med spil
Når man har udviklet ludomani, har man brug for behandling – det siger al erfaring. Men der er samtidig nogle ting. man selv kan gøre. Her på siden har vi samlet nogle gode råd til dig, der har spilleproblemer
Få svar på spørgsmål om spilleafhængighed. Vi er klar ved telefonerne alle dage, hele døgnet.
Tal med nogen om dit spilleproblem
Frygten for afsløring og frygten for, hvordan andre vil reagere, hvis de vidste, hvor alvorligt spillet har udviklet sig, gør, at ludomaner af al magt forsøger at skjule overfor de nærmeste, hvor meget de spiller, og hvor alvorlig situationen er.
Men når man går med spillet som én stor hemmelighed, så sker der typisk det, at man i forsøget på at vinde det tabte tilbage, stifter endnu mere gæld og hele tiden forværrer sin situation.
Så selv om du frygter din nærmestes reaktion, så er det at lægge kortene på bordet og fortælle dem om dit spilleproblem nok den største gamechanger, du kan foretage dig – og for de fleste ludomaner, er dette det første skridt til at få løst deres spilleproblem.
Se film med Christian der kom i behandling for ludomani
Få hjælp til din økonomi
Når man skal løse et spilleproblem, er det en meget effektiv strategi at få nogen til at hjælpe sig med at administrere sin økonomi. Når man har en mere begrænset adgang til penge, er det sværere at komme til at spille, og spiller man alligevel sætter det en grænse for, hvor meget man kan tabe.
Er du på kontanthjælp, er det muligt at lave en aftale om, at du får din kontanthjælp udbetalt i rater – frem for én gang om måneden.
Du kan også få lavet en budgetkonto i banken, således at flest mulige regninger bliver betalt over ”budgettet”.
Skab overblik over din gæld
Mange ludomaner har en stor spillegæld, og mange har opgivet at forholde sig realistisk til deres gæld, hvor regninger og rykkere ryger direkte i skraldespanden.
Men når man føler at ens økonomiske situation er uoverskuelig, så forfalder man let til at tro, at ens økonomi kun kan rettes op, hvis man vinder – og så fortsætter man jagten på den store gevinst. Derfor bliver man nødt til at forholde sig til sin gæld – den går ikke væk, fordi man kigger den anden vej.
Det er derfor fornuftigt at lave en liste over alle sine kreditorer, skrive ned hvor meget man skylder hver især, og derefter lægge et budget for hvor meget – eller lidt – man kan afdrage hver måned. Kontakt herefter hver kreditor, og lav en afdragsordning, hvis det kan lade sig gøre.Lad andre administrere din økonomi
Erfaringen viser også, at når man holder sig økonomisk ansvarlig over for en anden – og ikke kun for sig selv, så træffer man i det hele taget mere fornuftige valg med hensyn til forbrug og økonomi.
Hvis du overvinder dig selv, og beder din partner, en forælder eller familiemedlem at hjælpe dig med at administrere din økonomi, har du taget et første vigtigt skridt til løsningen af dit spilleproblem.
Er du på kontanthjælp, er det muligt at lave en aftale om, at du får din kontanthjælp udbetalt i rater – frem for én gang om måneden.Begræns din adgang til penge
Let adgang til penge er den største trigger af spilletrang. Derfor er det en fornuftig strategi at lægge nogle begrænsninger ind i sin umiddelbare adgang til penge.
Som nævnt ovenfor er det fornuftigt at få nogen til at hjælpe med at administrere sin økonomi, og man kan ”klippe” sine kreditkort og få ugentlige lommepenge i en periode.
Vi anbefaler også, at man lægger (eller reviderer) sit budget og får lavet en budgetkonto i banken, således at flest mulige regninger bliver betalt over ”budgettet”.
Før dagbog
Når man skal lave personlige forandringer, bliver man nødt til at skærpe sin opmærksomhed på, hvordan man tænker, føler og handler – og her kan en dagbog være en rigtig god hjælp.
I dagbogen kan man blandt andet notere sig hvilke situationer, der udløser spilletrang, og man kan notere sig, hvilken strategi man brugte, hvis man kom igennem en situation med spilletrang uden at spille. Omvendt kan man, hvis man alligevel faldt i og spillede, forsøge at sætte ord på, hvad man havde forventet, der ville ske, og hvad, der rent faktisk skete, da man begyndte at spille.
At føre dagbog kan for nogen virke lidt uvant og mærkeligt i starten – men det kan være et vigtigt skridt mod at træffe beslutning om at ville gøre op med sit spilleproblem og søge behandling.
Meld dig i ROFUS
Når man registrerer sig i ROFUS, udelukker man sig selv fra onlinespil om penge og tilmelder sig samtidig ”Nej tak til spilreklamer”. Derved undgår man at modtage reklamer fra online spilselskaber med dansk spiltilladelse.
Man kan udelukke sig fra spil i forskellige perioder fra 24 timer til permanent udelukkelse.
Det er 100% fortroligt – Spillemyndigheden videregiver ikke oplysninger om din registrering til andre.
ROFUS er en forkortelse af spillemyndighedens Register Over Frivilligt Udelukkede Spillere.
Alle onlinespil udbudt af spiludbydere med tilladelse fra Spillemyndigheden og alle fysiske casinoer i Danmark er omfattet af ordningen.
Er du i tvivl, om du har et spilleproblem?
Tag ludomanitesten og få svar på, om du har udviklet ludomani.
Vores ludomani behandlingscentre:
Ludomanibehandling København
Vester Voldgade 96, 3
1552 København V
Ludomanibehandling Aarhus
Hack Kampmanns Plads 1
8000 Aarhus C
Ludomanibehandling Aalborg
Adelgade 2
9000 Aalborg
Ludomanibehandling Kolding
Akseltorv 6
6000 Kolding
Bor du langt væk fra vores behandlingscentre?
Har du svært ved at møde op til vores ludomanibehandling i København, Aarhus, Aalborg eller Kolding, kan du deltage i Tjeles gratis online ludomanibehandling – hvor der også er støtte og hjælp til de pårørende.