KVALITET I LUDOMANIBEHANDLING
Statistik om udbytte af ludomanibehandlingen
For at sikre den bedst mulige kvalitet i behandlingen foretager Behandlingscenter Tjele løbende spørgeskemaundersøgelser blandt deltagerne i ludomanibehandlingen.
Resultaterne her på siden baserer sig på mere end 500 besvarelser fra deltagere i ludomanibehandlingen.
Spillefri under behandlingen
Ludomanibehandlingens gruppeforløb består af 6 – 9 ugers primærbehandling á 2 møder ugentligt, fulgt op af 4 måneders efterbehandling, hvor man møder ind én gang hver 14. dag.
Langt størstedelen af de deltagere, der gennemfører deres behandling, holder sig spillefri (dvs. har ikke spillet om penge overhovedet ) både under primær- og efterbehandlingen:
- 83 % af deltagerne har holdt sig spillefri i løbet af primærbehandlingen
- 92 % af deltagerne har holdt sig spillefri i løbet af efterbehandlingen
Det må dog pointeres, at ovenstående resultater kun gælder for de deltagere, som har gennemført hele deres behandling.
Man må formode, at antallet af tilbagefald er højere blandt dem, der har afbrudt deres behandling, end blandt dem der har gennemført hele forløbet. Og specielt tallet for tilbagefald i løbet af efterbehandling – hvor frafaldet er størst – vil ligge noget over de 8 %, der er angivet i undersøgelsen.
Spillefri gennem hele primærbehandlingen
Spillefri gennem hele efterbehandlingen
Behandlingens effekt på spilletrang
Det er væsentlig sværere at holde sit spillefri, når man har spilletrang, end når man ikke har.
Derfor er det positivt at se, hvordan ludomanibehandlingen synes at have en markant effekt på deltagernes oplevelse af spilletrang.
Næsten 3 ud af 4 angiver, at de kun i lav – eller meget lav – grad har oplevet spilletrang i løbet af deres primærbehandling.
Kun ca. 5 % oplever spilletrang i høj – eller meget høj – grad under deres behandling.
Troen på at kunne holde sig spillefri fremover
At man tror på sig selv og har tillid til, at man kan holde sig spillefri efter endt behandling, er selvfølgelig en målsætning for behandlingen.
Det er derfor meget tilfredsstillende at se, at deltagerne i så høj grad har troen på en fremtid som spillefri.
91 % af deltagerne i ludomanibehandlingen svarer, at de ”i meget høj grad” eller ”i høj grad” har tillid til kunne holde sig spillefri i fremtiden.
Tilfredshed med rådgiver
Man ved, at resultaterne af misbrugsbehandling i høj grad afhænger af relationen mellem behandler og deltager.
Jo mere man har tillid til sin behandlers viden og kompetencer, desto mere er man som deltager villig til at følge dennes rådgivning.
Derfor er vi stolte af at kunne konstatere, at 88 % angiver, at de er ”meget tilfredse” og 11 % at de er ”tilfredse” med deres rådgiver i behandlingen.
Tilfredshed med behandlingen
Når man ved, hvilken overvindelse det er for de fleste ludomaner at gå i behandling, er det både bemærkelsesværdigt og glædeligt, at stort set alle ludomaner, der gennemfører deres behandling, udtrykker en endog meget høj grad af tilfredshed med deres behandlingsforløb.
Vi gør igen opmærksom på, at resultaterne gælder for de deltagere, der har gennemført hele deres behandlingsforløb, og at vi i sagens natur ikke kan udtale os om resultaterne for de deltagere, der har afbrudt deres behandling i utide (og dermed ikke har besvaret spørgeskemaerne).
Det er nok rimeligt at antage, at deltagere, der har afbrudt deres behandling, generelt er mindre tilfredse med deres behandling end dem, der har gennemført hele forløbet. Derfor må det samlede resultat formodes at være en smule mindre positivt, end tallene viser.
Udbytte af behandlingen
Når ludomaner bliver spurgt om, hvad de oplever som de mest belastende konsekvenser af deres spil, angiver de forholdet til familien, den psykiske belastning og de økonomiske problemer, som spillet har medført, som de 3 mest belastende konsekvenser.
Det er derfor meget positivt at kunne konstatere, at størstedelen af deltagerne i løbet af deres behandling har oplevet en markant forbedring af netop disse livsforhold.
Næsten 9 ud af 10 (88 %) angiver, at deres forhold til deres familie er blevet meget bedre” eller ”bedre” i løbet af behandlingen, hvor tallene for ”udviklingen i psykisk velvære ” og ”evnen til at håndtere sin økonomi ” er henholdsvis 93 % og 87 %.
Stort set alle oplever en markant forbedring i disse livsforhold i løbet af behandlingen.
Hjælp til at administrere økonomi
At ludomaner får hjælp til at administrere deres økonomi, har vist sig at være et meget effektivt værktøj for forsat spillefrihed – og i ludomanibehandlingen anbefales det da også, at partner eller et familiemedlem i en periode hjælper ludomanen med at administrere sin økonomi – og næsten 3/4 af deltagerne (72 %) gør brug af dette.
Første gang de bliver præsenteret for det, finder mange ludomaner finder tiltaget både grænseoverskridende og kontrollerende, og en del af deltagerne har umiddelbart nogen modstand mod tiltaget.
Det er derfor meget positivt at konstatere, at de, som alligevel vælger at få hjælp til at administrere deres økonomi, vurderer tiltaget som meget positivt, når først det er sat i værk.
Faktisk oplever 96 % af deltagerne det som enten ”positivt” eller ”meget positivt”, at de har fået hjælp til at administrere deres økonomi.
Har nogen hjulpet dig med at administrere din økonomi under primærbehandlingen?
Tilfredshed med gruppebehandling
En del deltagere er – inden de begynder deres behandling – noget forbeholdende for at starte behandling i gruppe sammen med andre ludomaner.
Men det viser sig, at efter endt behandling vurderer stort set alle deltagerne (99 %) det som enten ”meget positivt” eller ”positiv”, at deres behandling er foregået i gruppe sammen med andre ludomaner, og vurderer samværet med de andre deltagere som et af de allervigtigste parametre i deres behandling.
Tilfredshed med undervisningen
Undervisning er en central del af behandlingen for ludomani.
Derfor er det meget tilfredsstillende at konstatere, at 98 % af deltagerne er tilfredse med den undervisning og de foredrag, de har modtaget under primærbehandlingen.
Åbenhed og skam
Ligesom det er tilfældet med andre misbrug, så fortæller mange ludomaner, at der er megen skam forbundet med at fortælle andre om sin ludomani, og spørgsmålet om åbenhed over for andre fylder meget for deltagerne i behandlingen.
Ca. 40 % mener da også, at det i en vis udstrækning er ubehageligt at fortælle andre om deres spilleproblem og behandling.
En fremtid uden spil
Alle misbrugere er ambivalente, siger man. På den ene side har man en viden om misbrugets negative konsekvenser og nødvendigheden af at få det stoppet.
På den anden side så, ”elsker man sit stof” – og det føles derfor som et tab, når man som ludoman ikke længere kan spille.
Derfor vurderer vi det som meget positivt, at 88 % ved afslutningen af deres behandling kun i ”lav grad” eller ”meget lav grad” angiver, at de har svært ved at forestille sig en fremtid uden spil – og kun at ganske få af deltagerne har svært ved at forestille sig en fremtid uden spil.
Udvikling i symptomer på psykiatrisk sygdom i løbet af ludomanibehandlingen
De deltagere, der har fået stillet en diagnose nogensinde, er blevet spurgt om, hvorvidt de havde symptomer på den pågældende diagnose den seneste måned inden behandlingsstart.
De, der havde oplevet dette, blev bedt om at vurdere – på en skala fra 1 – 10 – hvor belastede, de følte sig den seneste måned inden behandlingsstart – og igen efter endt primærbehandling samt efter endt efterbehandling.
Søjlerne i diagrammet nedenfor angiver den gennemsnitlige score for lidelserne depression og angst. Deltagerne angiver generelt, at de får det markant bedre psykisk i løbet af behandlingen, dvs. at symptomerne på deres psykiatriske lidelse falder markant.
Det er værd at bemærke, at faldet i belastning synes at være stabilt gennem de ca. 6 måneder, som behandlingen varer i alt.
Udvikling i symptomer på angst i løbet af ludomanibehandlingen
Udvikling i symptomer på depression i løbet af ludomanibehandlingen
Her kan du komme i behandling for ludomani:
Ludomanibehandling København
Vester Voldgade 96, 3
1552 København V
Ludomanibehandling Aarhus
Hack Kampmanns Plads 1
8000 Aarhus C
Ludomanibehandling Aalborg
Adelgade 2
9000 Aalborg
Ludomanibehandling Kolding
Akseltorv 6
6000 Kolding
Bor du langt væk fra vores behandlingscentre?
Har du svært ved at møde op til vores ludomanibehandling i København, Aarhus, Aalborg eller Kolding, kan du deltage i Tjeles gratis online ludomanibehandling – hvor der også er støtte og hjælp til de pårørende.